ss

Conall

Összefoglaló a 2023-as FotoKozmáról

Home  |  FotoKozma Hírek   |  Összefoglaló a 2023-as FotoKozmáról

Összefoglaló a 2023-as FotoKozmáról

Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a FotoKozma kültéri fotó fesztivált, amely fókuszában az ember és a természet kapcsolata áll. Jöjjön az összefoglaló!


Augusztus 25. és október 29. között 29 különböző kiállítást láthatott a közönség Csákváron és a környező településeken, azaz a Vértes régióban. Ezen az újszerű eseményen hazai és külföldi klasszis fotósok projektjei kerültek bemutatásra. Vietnámi, amerikai, cseh, erdélyi, olasz, német, orosz és szerb ismert fotósok díjazott projektjeit lehetett látni Csákvár utcáin, a Szabadság téren, az Esterházy parkban, Gánton, Kőhányáson, Vértesbogláron, Lovasberényben és Vérteskozmán is.

Dombovári Tibor kiállítása a Vértes Múzeum kerítésén

A dokumentarista fotó, a természetfotó és a művészeti alkotások mellett a Magyar Nemzeti Múzeum-, és az Esterházy család archívumából is lehetett látni képeket, két diákfotó tárlat is bemutatásra került, valamint a húsz éves National Geographic is kiállította az elmúlt két évtized sikeres oldalpárjait a Kaszap-kúti emlékhelynél.

A FotoKozma idei kiemelt témája a víz volt, így kiállításra kerültek búvárfotó projektek, szárazságot bemutató sorozatok, fenntarthatósági projektek és még 300 másik fotó, amely bemutatta az érintetlen természet szépségeit, és az ember és a természet oly bonyolult viszonyát.


A FotoKozma fővédnöke Áder János, a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumának elnöke volt, aki személyesen vett részt a fesztivál ünnepi megnyitóján, a csákvári színházban.

Érdekességek:

Csákvár, Gánt és Vértesboglár összes lakosa találkozott legfeljebb egy kiállítással. Sokan Budapestről érkeztek Csákvárra, volt aki Tatáról, Tatabányáról, Pomázról vagy éppen Székesfehérvárról jött megnézni a kiállításokat. A helyszíneken kirakott számlálók alapján,
– két hónap alatt a kiállításokat 7497 fő látta.
– a magyar Nemzeti múzeum udvarában elhelyezett kiállítást körülbelül 45.000 fő látta,
– az útmenti kiállításokat a gépjárművekből pedig 20.000 fő láthatta.

Dmitry Kokh, A jegesmedvék szigete képei a vértesboglári iskola kerítésén.

A FotoKozma média visszhangja is jelentős.

Összesen 81 megjelenése volt a fesztiválnak, és a lokális média mellett, az eseménnyel rendszeresen foglalkozott a megyei jelentőségű Feol.hu, valamint az országos Index.hu oldalon is 9 alkalommal volt a címlapon.
A köztévében is több alkalommal hírt adtak a rendezvényről, így nem túlzás azt állítani, hogy több millió néző/olvasó értesült a FotoKozmáról.

Andrew Studer, Barangolások a bolygón című kiállítás a gánti bányában.

Köszönet

Minden fotósnak köszönjük az izgalmas képeket, valamint azt, hogy segítenek belelátni a csodálatos természetbe és eligazodni a fenntarthatósági folyamatokba. Köszönjük az esemény támogatóinak és közreműködőinek, hogy hozzájárultak a FotoKozma sikeréhez, továbbá köszönjük minden látogatónak, hogy életre keltették hazánk legnagyobb kültéri fotós rendezvényét.

Kis statisztika

A látogatók visszajelzése sokat jelentenek a számunkra.
– 82%-a kifejtette, hogy “Nagyon tetszett, legközelebb is eljövök”
– 47%-a több, mint 10 kiállítást látott,
– mind a 29 kiállítást pedig a látogatók 19%-a látta.

Idézetek a digitális vendégkönyvből

Nagyon tetszik a kiállítás! A gyerekeimmel jövök vissza újra, és másoknak is ajánlom. Gratulálok a megálmodójának és kivitelezőinek! Remélem lesz még ilyen máskor is, szívesen támogatnám a kivitelezést valamilyen formában. 

Nagyon remek kezdeményezés, amely sokat tágította a látóköröm. Köszönöm szépen!

Nagyszerű ötlet, hogy sok helyszínen rendezték meg. Csodálatos felvételek, remek válogatás!

Csodás volt megpillantani a képeket fotósként és grafikusként is!

Tetszettek a helyszínek, szépek a fotók. A táj és a fotók jól kiegészítik egymást, plusz élvezeti értékkel bírnak együtt.

Véletlenül kerültünk ma Csákvárra, de már emiatt a kiállítás miatt megérte. Nagyon érdekesek voltak a kerékpáros képek.

Csodálatos felvételek, remek válogatás!

Kaszás Norbert zseniális! Ujvári Zsolt is szenzációs!

Legközelebb is legyen ilyen.  Jövőre is szeretnénk látni

Egy élmény volt. Köszönjük.

Kőhányáson a kápolna előtt.


Jövőre találkozunk!